wtorek, 23 listopada 2010

Chleb razowy na zakwasie

#

50g mąki żytniej razowej,
# 250g mąki pszennej,
# płaska łyżka soli (morskiej lub o małej zawartości sodu),
# 1 łyżka miodu,
# 2 szklanki wody,
# 2-3 łyżki zakwasu,
# 1 szklanka ziaren (słonecznika + dyni + siemienia lnianego),
# 1 szklanka (otrąb pszennych + płatków owsianych),
# 1-2 łyżki zarodków pszenicy.


Do naczynia wkładamy zakwas + 250g mąki razowej żytniej i 1 szklankę ciepłej wody z kranu. Wymieszać, przykryć, pozostawić na noc pod kocem. Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki (250g mąki pszennej, 1 szklanka ziaren, 1 szklanka płatków + otrąb, sól, miód i szklanka ciepłej wody, zarodki pszenicy). Dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odkładamy 2-3 łyżki ciasta do słoiczka. Słoika po zakwasie nie myjemy (im starsza kultura bakterii tym lepszy chleb). Zakwas przechowujemy w lodówce do następnego wypieku.
Ciasto wkładamy do formy (najlepiej silikonowej, nie trzeba formy smarować i chleb ma lśniącą skórkę). Nagrzewamy piekarnik do 100°C i wyłączamy, umieszczamy w nim formę na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godz. w temp. 180°C (200°C w piekarniku bez termoobiegu).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz